Uitgelicht bericht

Welkom op mijn boekhoudblog!

Boekhoudblog Sandrina’s Finance Assistance

Ik ben Sandrina, een scherpzinnige en actieve boekhouder.
Specialisatie zelfstandigen, bijberoepers en kleine KMO’s.

Weten jullie wat ik zo leuk vindt aan boekhouder zijn? En nee, het is niet alleen dat ik met cijfers mag werken, maar als klanten me vertellen dat ze eindelijk hun cijfers begrijpen. Een bevestiging om te blijven luisteren naar elke ondernemer. Jullie zijn geen nummers, maar unieke ondernemers met eigen boekhoudkundige noden.

Met mijn onderneming Sandrina’s Finance Assistance, wil ik zelfstandigen, bijberoepers en kleine KMO’s bijstaan met advies en beheer ik met genoegen hun dossiers met scherpzinnigheid en actie. Op deze boekhoudblog vindt u tips en adviezen op maat gemaakt. Zo hoop ik u op met raad en daad bij te staan.

O-ja Ik hou trouwens ook van lezen, naar de film gaan, voorstellingen en concerten bezoeken en tijd doorbrengen met mijn familie, vrienden en netwerkvrienden.

Hopelijk tot gauw, netwerkvriend

Ga ook eens kijken naar mijn E-book: Bent u een starter? Lees mijn e-book: Een administratieve wegwijzer in 7 stappen

U kan me altijd contacteren via mijn mail:
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
of via het contactformulier op mijn website:
http://www.sandrinasfinanceassistance.be/contact-opnemen

Digitaal werken

Wat is digitaal werken?

Digitaal of elektronisch werken is werken zonder documenten op uw bureau. Documenten worden verwerkt Digitale stroomdigitaal met gebruik van een laptop/computer en een scanner. Ook schrijft u niks meer op, maar gebruikt u hiervoor software.

De ontvangen documenten op papier worden ingescand. De ontvangen documenten per mail en van de scanner worden bewaard op uw schijf en online.

Boekhouder

Toen ik begon als boekhouder heb ik onmiddellijk de digitale kaart getrokken. Klanten kunnen me gemakkelijk per mail bereiken en ook allerlei soorten documenten doorsturen. Ook het boekhoudpakket is aangepast aan deze noden. Ik werk namelijk met Exact online waar mijn klanten hun aankoop- en verkoopfacturen rechtstreeks naar toe kunnen sturen. Ook biedt Exact online een klantenportaal aan, waardoor mijn klanten hun cijfers in realtime kunnen volgen. In de toekomst wil ik nog meer investeren in mijn software, zodat het nog klantvriendelijker wordt.

Voordelen digitaal werken

In mijn ogen zijn er tal van voordelen om digitaal te werken.

 • Snelle bediening
  U mag rekenen op een snel antwoord op uw mails en ontvangst van uw documenten gaat vlot.
 • Papierverbruik
  Er is een zekere daling van papierverbruik, zeker als u een online facturatiepakket neemt.
 • Bewaren eigen documenten
  Aangezien ik de documenten ontvang per mail, kunnen klanten hun eigen documenten blijven bewaren. Dit is handig bij opzoeken.
 • Flexibel
  Doordat ik geen ruimte heb met allerlei mappen gevuld met documenten, kan ik als boekhouder overal werken, ook bij u en toch alles bij hebben.
 • Verloren documenten
  De klant verstuurt alles per mail en om die reden is er meteen een digitaal bewijs van versturing. Dus geen documenten die kwijt geraken door papieren overdracht.

Soms is het wel een beetje zoeken, omdat niet iedereen even goed mee is met de digitale kaart. Maar voor alles is een digitale oplossing te vinden, als men een beetje creatief is. Ook de vele digitale softwarepakketten helpen een aardig handje mee. In de toekomst gaan we steeds meer en meer digitaal werken inclusief boekhoudkantoren en de overheid.

Uw actieve en scherpzinnige Sandrina

Heeft u nog vragen?
Bel me via: 0495/27.68.82
Mail me: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Of vul het contactformulier in op mijn website:
http://www.sandrinasfinanceassistance.be/contact-opnemen

 

Vrouwen in wereld van zelfstandigen

Allerbeste vrouwen in wereld van zelfstandigen

Dit artikel gaat niet over de gewone gang van zaken bij boekhouders, maar over iets totaal anders. Er is me namelijk iets op gevallen de laatste tijd. Tijdens mijn netwerkmomenten, tijdens mijn meetings met leveranciers en tijdens samenkomsten en opleidingen van BIBF (Belgische Instituut voor Boekhouders en Fiscalisten). Ook zal u dit waarschijnlijk zijn opgevallen zijn als u werkt als zelfstandige of als u werkt met zelfstandigen.

Weet u al wat ik bedoel? Waarschijnlijk wel, dat er bij zelfstandigen nog veel mannenbastions zijn. Niet dat ik Vrouw in businesspakeen feministe ben die de straat opgaat in protestmarsen en haar kleren uittrekt. Maar wat ik opmerk is dat vrouwen nog veel grond te veroveren hebben in de wereld van zelfstandigen en dan zeker bij de vrije beroepers.

Uit eigen ervaring kan ik u vertellen dat er bij boekhouders niet veel vrouwen aan de top staan. De meeste opleidingen worden gegeven door mannen. Ook vak-artikelen worden vaak door mannen geschreven. Eveneens in commissies vindt men vaak, u raadt het al mannen die erin zetelen. De uitzondering op de regel is natuurlijk onze geweldige voorzitster van de BIBF Mevrouw Mirjam Vermaut.

Maar wat ik me afvraag is, maar zijn de vrouwen in de wereld van zelfstandigen?

-Komt het omdat wij, vrouwen lang werden gezien als tweederangsburgers, die pas stemrecht hebben sinds 1948?
-Komt het omdat wij, vrouwen nog altijd worden gezien als de eerste keus voor kinderen op te voeden en het huishouden te beredderen?
-Komt het omdat wij, vrouwen zo onzeker zijn over ons eigen kunnen?

Ik zou het niet weten, maar ik heb geweldige zelfstandige vrouwen ontmoet al dan niet met een eigen onderneming in mijn beroep als boekhouder, bij netwerk-events, en in mijn eigen omgeving.

Dus bij deze doe ik een warme oproep aan deze vrouwen, kom uit de kast en laat zien wat u kan. Samen kunnen we dan de zogenaamde mannenbastions bestormen en naar de top rijzen van ons vak!

Zo! Dit artikel moest ik gewoon schrijven, als vrouw en als zelfstandige met een mening.

Uw actieve en scherpzinnige Sandrina
https://www.sandrinasfinanceassistance.be/nl/wie-is-sandrina

Een administratieve wegwijzer in zeven stappen

Een administratieve wegwijzer in zeven stappen
Beste ondernemer in spe

U gaat binnenkort starten met uw onderneming of u zoekt informatie om eventueel later te starten met uw eigen onderneming.

Maar heeft u eigenlijk wel een idee wat er allemaal van u verwacht wordt rond de administratie en boekhouding van uw onderneming. Ik zeg het u eerlijk: het is een administratieve rompslomp.

Echter als u zich goed voorbereidt, bent u niet alleen in orde met wettelijke formaliteiten. Ook heeft u dan een streepje voor tegenover andere starters door bijvoorbeeld uw opstelling van een financiële plan of door een marktonderzoek uit te voeren.

Een goede voorbereiding is dus key voor een goede start. Wilt u een goede start?
Bekijk dan zeker mijn e-book: Een administratieve wegwijzer in zeven stappen, vol met tips over de administratie en boekhouding voor het opstarten van uw onderneming.

Uw actieve en scherpzinnige Sandrina

Heeft u nog vragen?
Bel me via: 0495/27.68.82
Mail me: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Of vul het contactformulier in op mijn website:
http://www.sandrinasfinanceassistance.be/contact-opnemen

Dagdagelijkse boekhouding

Beste ondernemer

Dagdagelijkse boekhouding. Ik heb deze woorden al af en toe gebruikt in mijn artikels. Maar ik heb er echter nooit een verklaring voor gegeven. Dus:

Wat is het?

Dagdagelijkse boekhouding zijn eigenlijk de verrichtingen die u als ondernemer bijna dagelijks uitvoert naargelang de grootte van uw onderneming.

Welke verrichtingen bedoel ik dan?

 • Aankoopfacturen controleren, nummeren, betalen en eventueel boeken;
 • Verkoopfacturen maken, controleren, opsturen of doormailen, ontvangst controleren en eventueel boeken;
 • Kassa (als er cash wordt betaald of ontvangen) maken, controleren en eventueel boeken;
 • Bankenafschriften controleren en eventueel boeken;
 • Administratie leveranciers en klanten;
 • Administratie personeelsbeheer.

Wat bedoel ik niet?

 • Aangiftes maken en indienen;
 • Rapporten maken en rapporteren;
 • Advies geven of cijfers analyseren.

Het is deze dagdagelijkse boekhouding die u in uw onderneming kan uitvoeren of laten uitvoeren door een professional. Indien u zelf de dagdagelijkse boekhouding uitvoert, gelieve dan wel te laten controleren door een externe boekhouder bij iedere indiening van een aangifte. Beter op veilig spelen nu, dan later als er controle is problemen te krijgen.

Tip: Blijf dus weten wat er speelt in de administratie en boekhouding. Het blijft uw onderneming en uw verantwoordelijkheid!

Uw actieve en scherpzinnige Sandrina

Heeft u nog vragen?
Bel me via: 0495/27.68.82
Mail me: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Of vul het contactformulier in op mijn website:
http://www.sandrinasfinanceassistance.be/contact-opnemen

 

 

Uitvoeren van uw boekhouding

Beste ondernemer

Uw boekhouding uitvoeren kan een opdracht zijn die veel moeite vereist. Deze opdracht wordt dan ook vaak uitgesteld, tot het een gigantische stapel is die moet verwerkt worden voor de volgende btw-aangifte. Of u als zaakvoerder kan de boekhouding tussendoor ook wel doen tijdens de telefoongesprekken, uw werknemers met vragen en de vele mails van klanten die binnenkomen. Op deze manier verliest u waardevolle tijd dat u beter kan besteden om uw product of uw dienst te verkopen.

Er zijn verschillende methodes die werken:

 • Een vaste dag per week om zelf aan uw boekhouding te werken;
 • Een Virtual Assistant (VA). U vindt hen in alle vormen en maten, als zelfstandige freelancer, in interimkantoren, in kantoren gespecialiseerd om de juiste mensen de door u gevraagde opdrachten te laten uitvoeren, samenwerkingen en ook in het buitenland. Zoek maar eens online.
 • Iemand in dienst nemen: voltijds of deeltijds.
 • Uw boekhouder vragen om alles rond uw boekhouding voor zijn rekening te nemen.
 • Een boekhouder zoeken die graag uw dagdagelijkse boekhouding bijwerkt, naargelang de afgesproken tijd. Dat kan een paar uur zijn of een vaste dag per week of per maand, al dan niet onder eigen dossierbeheer.

Neemt u een zelfstandige in dienst, dan ontvangt u een factuur. Zijn of haar kosten zijn beroepskosten, dus volledig aftrekbaar. Voordelig is dat u geen rompslomp hebt om iemand in te dienst nemen. Een ander voordeel is dat deze zelfstandige, weten waarover ze spreken bij het uitvoeren of voorbereiden van een boekhouding.

Aan u om de beste methode te vinden voor u en uw onderneming. Een goed draaiende boekhouding is een werkende onderneming. Naar mijn ervaring zijn deze ondernemers ook de meest succesvolle.

Tip: Weet wat er speelt in de administratie en boekhouding. Ook al besteedt u dit uit. Het blijft uw onderneming en dus uw verantwoordelijkheid!

Uw actieve en scherpzinnige Sandrina

Heeft u nog vragen?
Bel me via: 0495/27.68.82
Mail me: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Of vul het contactformulier in op mijn website:
http://www.sandrinasfinanceassistance.be/contact-opnemen